Boetses

Op deze pagina’s leggen wij je uit welke boetes er zijn, hoe hoog die boetes zijn en wat je kan doen nadat je een boete hebt gekregen. Soms kan je namelijk in beroep gaan tegen een boete als je het er niet mee eens bent.

Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel!

Natuurlijk mag je tijdens het fietsen muziek luisteren, bellen en je telefoon of ander elektronisch apparaat handsfree gebruiken. Bijvoorbeeld via oordopjes waarbij u de knopjes aan het snoer gebruikt voor het beantwoorden van een telefoongesprek. Je moet wel zorgen dat je het omgevingsgeluid nog hoort. Dit kan je bijvoorbeeld doen door maar een oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten.

Je mag ook spraakbediening gebruiken. Tijdens het fietsen mag je jouw telefoon niet klemmen tussen uw oor en schouder.

Houder op de fiets is wel toegestaan

Je mag uw telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat tijdens het fietsen gebruiken als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als jouw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren.

Vanaf 1 juli 2019 boete voor vasthouden telefoon op de fiets

Als de politie vanaf 1 juli 2019 ziet dat je tijdens het fietsen jouw telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesysteem, tablet of muziekspeler) vasthoudt, dan krijg je een boete krijgen van €95.

Menu